Grenstreinbus

Athus – Luxemburg

Laatst bijgewerkt: 07/02/2020

Maatschappij, type

CFL, L

Rijdt

Maandag tot en met zondag: 2x per uur

Dienstregeling: NMBS-reisplanner

Reisduur

00.35 uur

Stopt in

Athus • Rodange (LU) • Lamadelaine (LU) • Pétange (LU) • Bascharage-Sanem (LU) • Schouweiler (LU) • Dippach-Reckange (LU) • Leudelange (LU) • Hollerich (LU) • Luxemburg (Luxembourg/Lëtzebuerg) (LU)

(via grenspunt Athus-Frontière)

Tarief

Met ieder NMBS-vervoerbewijs, zoals de 'Go Pass 1', 'Go Pass 10' en 'Rail Pass', kunt u naar Athus reizen, het laatste station voor de Belgisch-Luxemburgse grens. Reizigers vanaf 65 jaar kiezen het best voor het 'Seniorenbiljet'. Dankzij 'Go Unlimited' (op de persoonlijke MOBIB-kaart) reizen jongeren tot en met 25 jaar tijdens de Belgische schoolvakanties voor een eenmalig bedrag (€ 15,00 per week) onbeperkt in België. Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen (tot en met 11 jaar) gratis mee.

Vanaf 01/03/2020 zijn alle binnenlandse Luxemburgse treinen en bussen gratis toegankelijk voor de reizigers, met inbegrip van de grensoverschrijdende trein Athus – Rodange – Luxemburg (via grenspunt Athus-Frontière). Wie in 1ste klas met de trein wenst te reizen, betaalt wel nog een toeslag. Hier vindt u meer informatie.

In de CFL-trein van Athus naar Luxemburg kunt u tot en met 29/02/2020 bij de treinbegeleider de volgende twee vervoerbewijzen aankopen*:

  • het 'Kuurzzäitbilljee' ('Billet courte durée') (€ 3,00*), waarmee u gedurende twee uur onbeperkt van de treinen en bussen in Luxemburg kunt gebruikmaken, met inbegrip van de grensoverschrijdende trein Athus – Luxemburg;
  • het 'Dagesbilljee' ('Billet longue durée') (€ 5,00*), waarmee u een volledige dag onbeperkt van de treinen en bussen in Luxemburg kunt gebruikmaken, met inbegrip van de grensoverschrijdende trein Athus – Luxemburg.

* In het station van Athus staat geen CFL-kaartjesautomaat. Vòòr het instappen, dient u aan de CFL-treinbegeleider kenbaar te maken dat u vanuit Athus een vervoerbewijs wenst aan te kopen. Omdat u het vervoerbewijs bij de treinbegeleider koopt, wordt een toeslag van 1 euro aangerekend.

Aansluitingen

 Rodange

Longwy (FR) (via Rodange-Frontière), een rit van 00.07 uur

Voor de aansluitingen in  Luxemburg (Lëtzebuerg), zie de pagina Aarlen > Luxemburg (IC).

Klik hier voor meer informatie over de dienstregeling en tarieven van CFL.

Weetje

Rollend materieel op deze verbinding: CFL 2200.

U kunt in deze trein kosteloos uw fiets meenemen.*

* Opgelet: vòòr het instappen, maakt u aan de treinbegeleider kenbaar dat u een fiets wilt meenemen. Hij/zij opent dan een afzonderlijke ruimte in de trein waar u uw fiets veilig kunt stallen. Het in- en uitladen van uw fiets gebeurt op eigen risico.

  • Klik hier voor de nationale en internationale dienstregeling van de Luxemburgse treinen in pdf-formaat.
  • Klik hier om de interactieve CFL-netkaart te openen.

In België wordt deze trein aangeduid als 'L', in Luxemburg als 'RB'.

Opgelet: de NMBS bedient het station van Athus niet in het weekend. Wie Athus op zaterdag of zondag met de trein wil bereiken, kan dat dus alleen vanuit Luxemburg. De NMBS rijdt in het weekend wel naar de stations van Virton en Aarlen, alwaar u bus 16 van TEC naar Athus kunt nemen. De dienstregeling kunt u raadplegen bij TEC: voer in de zoekbalk Athus in. Klik in het vervolgkeuzemenu '16 Virton - Athus - Arlon' aan en bevestig met de knop 'Details van mijn lijn'. Ontdek hier de route van lijn 16 op de kaart.

Express-lijn 1011 van TEC verbindt dagelijks het centrum van Luik (Liège Opéra) en het NMBS-station van Luik-Guillemins (busperron D) met het NMBS-station van Athus. De reis duurt bijna drie uur. Deze buslijn is de langste van België en loopt via Bastenaken en Aarlen. De dienstregeling kunt u vinden bij TEC: voer in de zoekbalk Athus in. Klik in het vervolgkeuzemenu '1011 Liège - Athus (express)' aan en bevestig met de knop 'Details van mijn lijn'. Ontdek hier de route van lijn 1011 op de kaart.

Bus 330 van Huberty (RGTR) rijdt van maandag tot en met zaterdag 1x per uur tussen de NMBS-stations van Aubange en Athus en het CFL-station van Pétange. De reistijd bedraagt ongeveer 15 minuten. Opgelet: deze bus stopt niet voor het station van Athus maar wel 200 meter verderop, ter hoogte van het kruispunt Avenue de la Libération – Rue de la Station. Deze halte wordt in de dienstregeling vermeld als 'Athus Croisement Gare'. Er is geen fysieke aanduiding van de halte. In de omgekeerde richting rijdt lijn 330 vanuit Pétange, Athus en Aubange naar het Franse Mont-Saint-Martin. Klik hier om de dienstregeling te openen (.pdf), geldig vanaf september 2019. Ontdek hier de route van de bus op de kaart (.pdf).