Grenstreinbus

Aarlen – Luxemburg

Laatst bijgewerkt: 07/02/2020

Maatschappij, type

CFL / NMBS, L

Rijdt

Maandag tot en met vrijdag: onregelmatige tijdstippen

Dienstregeling: NMBS-reisplanner

Reisduur

00.33 uur

Stopt in

Aarlen (Arlon) • Kleinbettingen (LU) • Capellen (LU) • Mamer (LU) • Mamer-Lycée (LU) • Bertrange-Strassen (LU) • Luxemburg (Lëtzebuerg) (LU)

(via grenspunt Sterpenich-Frontière)

Dienstregeling: NMBS-reisplanner

Tarief

Jongeren tot en met 25 jaar

Voor het Belgische gedeelte van uw reis kunt u het best voor een NMBS-vervoerbewijs zoals een 'Go Pass 10' of 'Go Pass 1' kiezen. Daarmee reist u naar Aarlen, het laatste station voor de Belgisch-Luxemburgse grens. Aanvullend hebt u een internationaal treinkaartje nodig van Aarlen naar Luxemburg-stad of uw Luxemburgse bestemming.
1 Met uw 'Go Pass 10', te koop bij iedere NMBS-kaartjesautomaat, kunt u naar Aarlen reizen. Vul als bestemmingsstation Aarlen in. Eén regel op de 'Go Pass 10' kost € 5,30.
2 Via de webstek of app van NMBS Internationaal koopt u een internationaal treinkaartje van Aarlen naar uw Luxemburgse bestemming. Het vertrekuur dat u ingeeft in het reserveringssysteem is niet bindend. U kunt om het even welke IC-trein naar Luxemburg nemen.
3 Aan de treinbegeleider legt u de 'Go Pass 10'/'Go Pass 1' en het internationaal treinkaartje tezamen voor.
Voorbeeld: als u van Brugge naar Mamer reist, dan vult u op uw 'Rail Pass' Brugge – Aarlen in en koopt u een internationaal treinkaartje Aarlen – Mamer.

Reizigers vanaf 26 jaar tot en met 64 jaar

Voor het Belgische gedeelte van uw reis kunt u het best voor een NMBS-vervoerbewijs zoals een 'Rail Pass' kiezen. Daarmee reist u naar Aarlen, het laatste station voor de Belgisch-Luxemburgse grens. Aanvullend hebt u een internationaal treinkaartje nodig van Aarlen naar Luxemburg-stad of uw Luxemburgse bestemming.
1 Met uw 'Rail Pass', te koop bij iedere NMBS-kaartjesautomaat, kunt u naar Aarlen reizen. Vul als bestemmingsstation Aarlen in. Eén regel op de 'Rail Pass' kost € 8,30.
2 Via de webstek of app van NMBS Internationaal koopt u een internationaal treinkaartje van Aarlen naar uw Luxemburgse bestemming. Het vertrekuur dat u ingeeft in het reserveringssysteem is niet bindend. U kunt om het even welke IC-trein naar Luxemburg nemen.
3 Aan de treinbegeleider legt u de 'Rail Pass' en het internationaal treinkaartje tezamen voor.
Voorbeeld: als u van Antwerpen naar Luxemburg-stad reist, dan vult u op uw 'Rail Pass' Antwerpen – Aarlen in en koopt u een internationaal treinkaartje Aarlen – Luxemburg.

Raadpleeg hier een overzicht van alle NMBS-vervoerbewijzen naar Luxemburg.

Standaardbiljet Luxemburg, alleen te koop in Aarlen en Messancy
Met het 'Standaardbiljet Luxemburg' kunt u vanuit Aarlen en Messancy (via grenspunt Sterpenich-Frontière) voordelig heen en terug naar Luxemburg-stad (of naar een Luxemburgs tussenstation) sporen.* Het 'Standaardbiljet Luxemburg' is uitsluitend verkrijgbaar bij de NMBS-kaartjesautomaat in de stations van Aarlen (€ 4,80) en Messancy (€ 7,80). Voor meer informatie, zie 'Belgique 1 jour' van CFL. Hier vindt u een gedetailleerde tarievenlijst (.pdf), geldig vanaf 01/03/2020.

* Tijdens de heenreis mag u in een Luxemburgs tussenstation uitstappen en uw reis op een later tijdstip richting Luxemburg-stad verderzetten. Tijdens de terugreis mag u in een Luxemburgs tussenstation uitstappen en uw reis op een later tijdstip richting Aarlen verderzetten.

Bijvoorbeeld: u kunt met uw 'Go Pass 10'/'Rail Pass' naar Aarlen reizen, daar uitstappen en een 'Standaardbiljet Luxemburg' (via grenspunt Sterpenich-Frontière) voor € 4,80 aankopen. Vervolgens reist u met de eerstvolgende trein naar Luxemburg of naar een Luxemburgs tussenstation.

Een reiziger die in de omgekeerde richting van deze intercity wil gebruikmaken, dus met Luxemburg als vertrekpunt, kan met het 'Kuurzzäitbilljee' ('Billet courte durée') (€ 2,00) en met het 'Dagesbilljee' ('Billet longue durée') (€ 4,00) tussen Luxemburg-stad en Kleinbettingen reizen. Voor het grensoverschrijdende traject Kleinbettingen – Aarlen is een internationaal treinkaartje noodzakelijk.

Vanaf 01/03/2020 zijn alle binnenlandse Luxemburgse treinen en bussen gratis toegankelijk voor de reizigers. Wie in 1ste klas met de trein wenst te reizen, betaalt wel nog een toeslag. Hier vindt u meer informatie.

Pass Partout
Een jongere tot en met 25 jaar die vanuit Luxemburg naar een Belgisch station van zijn/haar keuze wil reizen, kan dankzij het aanbod 'Pass Partout' via de webstek of app van CFL (International) een retourbiljet voor € 22,00 aankopen. Spelregels: het vertrekstation van uw heenreis bevindt zich in Luxemburg. Het vertrekstation van uw terugreis bevindt zich in België. Verplichte heen- en terugreis in de genoemde volgorde. 'Pass Partout' wordt alleen verkocht in de richting Luxemburg → België, niet andersom. Met dit vervoerbewijs mag u via de grenspunten Sterpenich-Frontière, Gouvy-Frontière en Athus-Frontière reizen, ongeacht het grenspunt dat op uw vervoerbewijs wordt vermeld. Bijvoorbeeld: bij een heen- en terugreis Ettelbruck – Poperinge met 'Pass Partout' hebt u de keuze tussen de treinen (Brussel–) Aarlen – Luxemburg (via Sterpenich-Frontière), Luik – Luxemburg (via Gouvy-Frontière) of Athus – Luxemburg (via Athus-Frontière) om de grens over te steken. Hier vindt u een gedetailleerde tarievenlijst (.pdf), geldig vanaf 01/01/2019.

Kinderen
Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen (tot en met 11 jaar) gratis mee. Er is geen bijkomend biljet nodig; uw vervoerbewijs geldt ook voor de kinderen. Tijdens de treinrit dient u een identiteitskaart (of een ander officieel document) te kunnen voorleggen dat de leeftijd van het kind bewijst. Op het CFL-net reizen kinderen standaard gratis.

Aansluitingen

Voor de aansluitingen in Luxemburg (Lëtzebuerg), zie de pagina Aarlen > Luxemburg (IC).

Weetje

Rollend materieel op deze verbinding:

U kunt in deze trein uw fiets meenemen.* Een vervoerbewijs voor uw fiets tussen om het even welk Belgisch station en om het even welk Luxemburgs station (enkele reis) kost € 4,00 en is verkrijgbaar aan een NMBS-loket met internationale verkoop. In de binnenlandse Luxemburgse treinen is fietsvervoer gratis.

* Opgelet: vòòr het instappen, maakt u aan de treinbegeleider kenbaar dat u een fiets wilt meenemen. Hij/zij opent dan een afzonderlijke ruimte in de trein waar u uw fiets veilig kunt stallen. Het in- en uitladen van uw fiets gebeurt op eigen risico.

In België wordt deze trein aangeduid als 'L', in Luxemburg als 'RB'.

De locomotief reeks 3000 van de CFL is nagenoeg identiek aan de locomotief (HLE) reeks 13 van de NMBS.

  • Klik hier voor de nationale en internationale dienstregeling van de Luxemburgse treinen in pdf-formaat.
  • Klik hier om de interactieve CFL-netkaart te openen.
Reizigers met beperkte mobiliteit kunnen assistentie aanvragen voor hun treinreis. Klik hier voor alle informatie en het NMBS-reserveringsformulier.