Grenstreinbus

L90 Komen – Rijsel (Lille-Flandres/Eur.)

Laatst bijgewerkt: 03/03/2024

Vervoerder(s)

Ilévia

Rijdt

  • Maandag tot en met vrijdag: 2-5x per uur (1x per uur na 19.35 uur);
  • Zaterdag: 2-4x per uur (1x per uur na 19.35 uur);
  • Zondag: 1x per uur;
  • Op Franse feestdagen volgens zondagdienst;
  • Niet op 1 mei;
  • Tijdens de Franse schoolvakanties kan een aangepaste dienstregeling van kracht zijn.

Dienstregeling: kijk bij Ilévia en klik op de rode knop 'Horaire de ligne' ('Dienstregeling van een lijn'). Selecteer bij 'Réseau' ('Netwerk') Ilévia en klik in het vervolgkeuzemenu de betreffende lijn aan: L90 Comines/Quesnoy/Lille. Daarna vraagt het systeem om de gewenste richting ('Direction') aan te duiden. Pas indien nodig de datum en tijd aan en klik op 'Rechercher' ('Zoeken'). Klik hier om de dienstregeling in pdf-formaat te openen, geldig vanaf 31/08/2019.

Waar vind ik het startpunt van bus L90?

De loopafstand tussen het -station van Komen en de Franse bushalte Frans-Komen Gemeentehuis (Comines-France Mairie) bedraagt slechts 1 km en kunt u overbruggen in ongeveer 13 minuten. U volgt de Stationsstraat, Voorstadstraat en Vestingstraat, steeds rechtdoor, en steekt de brug van de Leie over. De rivier de Leie vormt hier de grens tussen België en Frankrijk. U komt uit op een plein met verschillende bushaltes. Hier vertrekt bus L90 naar Rijsel (Lille-Flandres). De straat langs het plein heet de Rue Maréchal Foch. Op de achtergrond ziet u het gemeentehuis van Frans-Komen. Klik hier voor een kaartje.

Reisduur

00.45 uur à 00.50 uur

Belangrijkste halten

Comines-France Mairie, gelegen aan de Rue Maréchal Foch • Comines-France Place De Gaulle • Comines-France Vieil Dieu • Quesnoy-sur-Deûle Mairie • Verlinghem Chemin de Sainghin • Wambrechies Gare • Marquette-lez-Lille Faure • Saint-André-lez-Lille Gare • Lille-Flandres Gare  (FR)* • Lille-Europe Gare  (FR)

* De halte 'Gare Lille-Flandres' (.pdf) van bus L90 bevindt zich in de Rue des Canonniers.

Tarief

Bij de chauffeur kunt u een kaartje, 'Trajet Unitaire', ter waarde van € 1,70 aankopen. U dient uw vervoerbewijs zelf te valideren door het voor de kaartlezer in de bus te houden.

In de 7 Ilévia-winkels kunt u terecht voor de aankoop van een 10-rittenkaart, 'Trajet Unitaire X10', die € 14,90 kost. Deze kaart staat u toe om 10 ritten ter waarde van € 1,49 per rit te maken. Met de dagkaart 'Pass 1 Jour', € 5,00, kunt u één dag onbeperkt met de bussen, trams en metro's van Ilévia reizen. Telkens als u instapt, dient u zich te registreren door uw vervoerbewijs voor de kaartlezer te houden.

Aangepaste tarieven voor jongeren en senioren zijn alleen beschikbaar als elektronisch product op de Pass Pass, de Noord-Franse tegenhanger van de Belgische MOBIB-kaart en de Nederlandse OV-chipkaart.

Aansluitingen

Voor de aansluitingen in Rijsel, zie de pagina L91 Menen – Rijsel (Lille-Flandres).

Wist u dat? In Komen bent u slechts één lijnbus verwijderd van de Eurostar naar Londen, want bus L90 van Ilévia zet u keurig voor het SNCF-station van Lille-Europe af.

Weetje

Interessante kaarten:

Vroeger reden er reizigerstreinen vanuit Belgisch-Komen naar Frans-Komen en Rijsel (Lille-Flandres) via spoorlijn 68 aan Belgische zijde en spoorlijn RFN 296 000 aan Franse zijde. De brug over de Leie, die de grens tussen België en Frankrijk vormt, werd in 1963 gesloopt. Op het Franse gedeelte van deze lijn, tussen Frans-Komen en Rijsel (Lille-Flandres), reden nog tot december 2019 regelmatig SNCF-reizigerstreinen.

Vanuit Zuid-Wervik (Wervicq-Sud), net over de Belgisch-Franse grens, vertrekt bus 86 naar Rijsel (Lille-Flandres) alsook bus 82 naar Armentiers Station SNCF (Armentières Gare SNCF), beide uitgebaat door Ilévia. De halte het dichtst bij de Belgische grens is Zuid-Wervik Europa (Wervicq-Sud Europe), gelegen in de Rue Gabriel Péri, vlak bij het Europaplein (Place de l'Europe). Hier houden beide buslijnen halt. De loopafstand vanaf het NMBS-station van Wervik bedraagt 1,5 km.