Grenstreinbus

🚲︎ + 107 Poperinge – Hazebroek

Laatst bijgewerkt: 13/12/2020

Vervoerder(s)

Arc-en-Ciel 1

Rijdt

De trein Kortrijk – Poperinge komt ieder uur om xx.52 uur in Poperinge aan. Van daaruit fietst u naar de Franse gemeente Boeschepe, ten zuiden van Poperinge, net over de grens. Houd rekening met 30 minuten fietsen tussen het NMBS-station van Poperinge en Boeschepe Rue de la Gare.

Vertrektijden van bus 107:

  • Maandag tot en met zaterdag: 4 ritten per dag, vertrek vanuit Boeschepe Rue de la Gare om 06.40 uur, 08.40 uur, 13.40 uur en 17.35 uur;
  • Rijdt niet op zondag en Franse feestdagen.

Raadpleeg hier de dienstregeling, geldig vanaf 01/09/2020. Wilt u liever zelf de dienstregeling opzoeken? Klik dan hier. Kies eerst een plaatsnaam ('Choisissez une commune'), in dit geval bijvoorbeeld Boeschepe, en klik dan de betreffende lijn aan.

Reisduur

00.30 uur fietsen + 01.00 uur bus

Belangrijkste halten

Op het station van Poperinge is het mogelijk om een Blue-bike te lenen. U betaalt slechts 1,15 euro voor 24 uur. Zo kunt u gemakkelijk naar Boeschepe Kerk fietsen. Klik hier voor alle informatie over de fietsverhuur van Blue-bike.

De fietsafstand tussen het NMBS-station van Poperinge en de bushalte Rue de la Gare in Boeschepe bedraagt 8 km. U kunt de Boescheepseweg volgen en komt voorbij Lijssenthoek Military Cemetery. Ter hoogte van Abele Grote Onze Heer bereikt u de Belgisch-Franse grens. U rijdt rechtdoor, via de Rue de Poperinghe, naar het centrum van Boeschepe.

De bushalte Boeschepe Rue de la Gare bevindt zich naast de kerk in de Rue de Poperinghe, schuin tegenover het radiomuseum.

Belangrijkste halten bus 107:

Boeschepe Stationsstraat (Boeschèpe Rue de la Gare) • Boeschepe Tweesprong (Boeschèpe Embranchement) • Boeschepe Confiscatie (Boeschèpe Confiscatie) • Godewaarsvelde Kwa Becque (Godewaersvelde Kwa Becque) • Godewaarsvelde Plaats (Godewaersvelde Place) • Steenvoorde Silo • Steenvoorde Sint-Pietersplein (Steenvoorde Place Saint-Pierre) • Eke Plaats (Eecke Place) • Kaaster Station (Caëstre Gare) • Hondegem La Bréarde (Hondeghem La Bréarde) • Hazebroek Général de Gaulle (Hazebrouck Général de Gaulle) • Hazebroek Station SNCF (Hazebrouck Gare SNCF)

Tarief

Bij de buschauffeur kunt u een kaartje, 'Le ticket unitaire', voor € 1,70 kopen. Alle andere vervoerbewijzen van Arc-en-Ciel 1, zoals een 10-rittenkaart en de abonnementen, zijn uitsluitend beschikbaar als elektronisch product op de persoonlijke Pass Pass.

Aansluitingen

 Hazebroek (Hazebrouck)

Duinkerke (Dunkerque) (SNCF/TER, RE)
Stopt in: Kassel (Cassel) • Arneke (Arnèke) • Ekelsbeke (Esquelbecq) • Sint-Winoksbergen (Bergues) • Nieuw-Koudekerke (Coudekerque-Branche)

Rijsel (Lille-Flandres) (SNCF/TER, RE)
Stopt in: Belle (Bailleul) • Steenwerk (Steenwerck) • Niepkerke (Nieppe) • La Madeleine • Saint-André • Pérenchies*
* Opgelet: niet elke trein op deze verbinding stopt in alle tussengelegen stations.

 Hazebroek Station (Hazebrouck Gare)

Alle onderstaande buslijnen worden door Arc-en-Ciel 1 verzorgd.

  • 112 naar Moerbeke (Morbecque), Meregem (Merville), Lestrem, La Gorgue en Stegers (Estaires)
  • 126 naar Sint-Silvesterkappel (Saint-Sylvestre-Cappel), Steenvoorde, Winnezele (Winnezeele) en Houtkerke (Houtkerque)
  • 127 naar Hondegem (Hondeghem), Sint-Mariakappel (Sainte-Marie-Cappel), Okselare (Oxelaëre) en Kassel (Cassel)
  • 129 naar Waalskappel (Wallon-Cappel), Moerbeke (Morbecque), Zerkel (Sercus), Linde (Lynde), Blaringem (Blaringhem) en Ruisscheure (Renescure)
  • 130 naar Borre, Pradeels (Pradelles), Strazele (Strazeele), Oud-Berkijn (Vieux-Berquin), Merris en Belle (Bailleul)

Weetje

Interessante kaarten:

Bus 107 volgt een deel van het traject van de voormalige reizigerstrein Poperinge – Abele – Godewaarsvelde – Hazebroek die in de vroege jaren vijftig werd opgedoekt (spoorlijn 69 aan Belgische zijde en spoorlijn RFN 299 000 aan Franse zijde). Sinds 8 oktober 1950 reden de SCNF-treinen naar België niet verder dan Abele, omdat het baanvak tussen Abele en Poperinge die dag voor het reizigersverkeer werd gesloten. Nog tot mei 1954 reden er internationale SNCF-treinen tussen Hazebroek en Abele.

Bus 60 van De Lijn rijdt tussen het NMBS-station van Poperinge en Abele Overweg, een bushalte die zich pal op de Belgisch-Franse grens bevindt, op de plaats waar vroeger het stationsgebouw van Abele stond. Hoewel buslijnen 60 van De Lijn en 107 van Arc-en-Ciel 1 op nog geen 2 km afstand van elkaar rijden, staan zij niet met elkaar in verbinding. De dienstregeling van lijn 60 sluit niet aan op 3 van de 4 dagelijkse vertrektijden van lijn 107 in Boeschepe. De bushalte het dichtst bij de grens is Boeschepe Embranchement, gelegen in de Rue de Godewaersvelde, nabij de kruising met de Rue de la Gare en Rue de l'Arneau. De loopafstand vanaf Abele Overweg bedraagt 1,7 km (ongeveer 23 minuten lopen). U steekt de Frans-Vlaanderenweg over en volgt de Rue de la Gare, steeds rechtdoor. Een groot gedeelte van deze straat beschikt over een vrijliggend voet- en fietspad. U blijft rechtdoor gaan tot de straat uitmondt in de Rue de Godewaersvelde. Recht voor u ziet u de bushalte Boeschepe Embranchement.

Op werkdagen is er één verbinding tussen Poperinge en Hazebroek via Abele:

Aankomst lijn 60 in Abele Overweg Vertrek lijn 107 vanuit Boeschepe Embranchement
07.56 uur 08.42 uur

In de omgekeerde richting, van Hazebroek naar Poperinge, vinden we op werkdagen twee verbindingen:

Aankomst lijn 107 in Boeschepe Embranchement Vertrek lijn 60 vanuit Abele Overweg
08.31 uur 09.34 uur
17.32 uur 18.03 uur en 18.35 uur

De dienstregeling van bus 60 Poperinge – Abele / Abele – Poperinge kunt u vinden bij De Lijn. Typ in de zoekbalk bovenaan Abele in. In het vervolgkeuzemenu klikt u vervolgens lijn 60 in de gewenste richting aan.

Op Franse schooldagen, van maandag tot en met vrijdag, vertrekken er ook verschillende schoolbussen van Arc-en-Ciel 1 vanaf de halte Abeele Centre, gelegen op de hoek van de Rue de Cassel en de Abelestationsstraat in het Franse gehucht L'Abeele, dat vergroeid is met het Belgische dorpje Abele. Ze bedienen ook Abeele Frontière, wat de Franse benaming is voor de bushalte Abele Overweg. Deze schoolbussen zijn voor alle reizigers toegankelijk. Het vervoerbewijs 'Le ticket unitaire' is geldig.

Bus 107 ETS Scolaires d'Hazebrouck vertrekt om 06.45 uur vanaf de halte Abeele Centre. Hij stopt daarna in Abeele Frontière, Boeschèpe Rue des Tulipes, Boeschèpe Eglise, Godewaersvelde Place, Hazebrouck Lycée des Flandres, Hazebrouck Lycée Saint-Jacques en de eindhalte Hazebrouck Saint-Eloi, aankomst om 07.34 uur. De loopafstand van Saint-Eloi naar het SNCF-station van Hazebroek (Hazebrouck) bedraagt slechts 850 meter.

Bus 108 ETS Scolaires de Bailleul vertrekt om 07.50 uur vanaf de halte Abeele Frontière. Deze bus rijdt via Boeschepe (met als haltes Sébastopol, Rue des Tulipes, Confiscatie, Embranchement, Rue de la Gare en Plateau de Boeschèpe) en Sint-Janskappel (Saint-Jans-Cappel) naar de eindhalte Belle (Bailleul) Place Plichon, aankomst om 08.20 uur. Van hieruit bedraagt de loopafstand 1,3 km (20 minuten lopen) naar het SNCF-station van Belle (Bailleul). Om 16.45 uur vertrekt bus 108 ETS Scolaires de Bailleul vanuit Belle (Bailleul) Place Plichon, aankomst in Abeele Frontière om 17.47 uur. Bus 60 vertrekt om 18.03 uur vanuit Abele Overweg, aankomst te Poperinge station om 18.20 uur.